BILI SMO U ČEŠKOJ ODAKLE DONOSIMO NEVJEROVATNU PRIČU O DOKTORU JAGANJCU

BILI SMO U ČEŠKOJ ODAKLE DONOSIMO NEVJEROVATNU PRIČU O DOKTORU JAGANJCU

24 Novembra, 2018 0 By dziho.ba

Gost ovosedmičnog izdanja emisije „U tuđoj avliji sa Osmanom Džihom“ je doktor Edib Edo Jaganjac….samo na Hayat TV Plus kanalu, u subotu sa početkom u 20 sati i 45 minuta… 

Dr Edib Edo Jaganjac rođen je u Sarajevu 1957. U svom rodnom gradu završio je osnovnu školu, gimnaziju i Medicinski fakultet. Nakon studija je radio u Brčkom, a specijalizaciju iz hirurgije završio je u Zenici. Tokom opsade Sarajeva radio je kao hirurg u vojnoj bolnici i kao oficir za vezu Ministarstva zdravlja BiH. Poslije Operacije Irma, odlazi u Prag gdje se ponovo nalazi sa porodicom. Osnivač je i predsednik udruženja građana Lastavica iz Praga. Sa suprugom Dubravkom, internistom, dr Edo Jaganjac živi u Pragu.

Samo je bilo pitanje vremena kada će “tuđa avlija” da otvori svoja vrata I u Češkoj. Zemlja bajkovite ljepote, bogate kulture i istorije za poprilično avanturističan odmor turista iz cijeloga svijeta. Naša krajnja destinacija bila je njen glavni grad Prag.

Prag je smješten u središnjem dijelu Češke kotline na rijeci Vltavi. Predstavlja važno ekonomsko, kulturno i istorijsko središte zemlje pa je samim tim nezaobilazna destinacija već pomenutih turista.

Bosanaca I Hercegovaca u odnosu na druge nacionalnosti koje su naseljene u Češkoj ima u znatno malom broju, a u gradu Pragu sa područja cijele bivše Jugoslavije blizu 2 hiljade ljudi. Ali kako to kod nas znaju reči “malo nas je, al’ smo jaki.” Jedan od tih najjačih je svakako I nekadašnji ratni hirug herojske “Vojne Bolnice” u Sarajevu, Edib Edo Jaganjac.

Osim što se među Češkim hirurzima etablirao kao jedan od najcjenjenih, za njega i njegovu prošlost koja ga sticajem aktivnosti kao ratnog hirurga vodi iz Sarajeva upravo u Prag, mnogi Česi su mogli saznati preko ispostavit će se tada najčitanije knjige u Češkoj Republici 2015.godine koja nosi naziv „Sarajevska Princeza“, čiji je on autor. Danas radi kao traumatolog u Univerzitetskoj bolnici Motol u Pragu…