IMAM DVIJE ZEMLJE ZA KOJIMA MI SRCE KUCA

IMAM DVIJE ZEMLJE ZA KOJIMA MI SRCE KUCA

10 Maja, 2018 0 By dziho.ba

Ovosedmična priča o uspješnim Bosancima i Hrecegovcima odvela nas je na daleki evropski sjever, do skandinavske Kraljevine Norveške. S 5,2 miliona stanovnika, u odnosu na svoju površinu, najrjeđe je naseljena evropska zemlja. 

Njene prirodne ljepote i historija prepuna vikinških podviga učinile su je jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija. Danas je Norveška, prema monetarnoj vrijednosti, treća najbogatija država svijeta, s najvišom kapitalnom rezervom po stanovniku. Obiluje naftom, prirodnim plinom, hidroenergijom, šumama i mineralima, a 2006. godine bila je drugi najveći izvoznik morskih plodova, odmah nakon Kine.

Sletjeli smo u Oslo, glavni grad Norveške, gdje nas je dočekao naš domaćin Mladen Cvitanović.

Porijeklom je iz okoline Žepča, a njegovo rodno mjesto je Golubinja. Nevjerovatan splet životnih okolnosti još kao dječaka ga je doveo u ovu zemlju u kojoj danas živi kompletna njegova porodica: otac, majka, tri sestre, supruga i četvero djece. Od nekoliko adresa, koje ima na raspolaganju za stanovanje u Norveškoj, odabrao je odvesti nas na onu njemu najdražu, na kojoj sa suprugom stanuje posljednjih 12 godina.

Stigli smo u Sandefjord, grad bogate vikinške prošlosti, poznat i po dugoj tradiciji lova na kitove, što ga je učinilo najbogatijim gradom Norveške.

Nas domaćin ispričao nam  je svoju životnu priču koja ga je odvela od sela Golubinja do Norveške. Pričali smo o svemu: Bosni, sevdalinci, naftnim platformama, biznisu i daljim planovima.

Ne propustite pogledati narednu emisiju “U tuđoj avliji s Osmanom Džihom“, u subotu, od 20 sati i 45 minuta, u programu Hayat plus televizije.