U tuđoj avliji

Emisija “U tuđoj avliji” je pokrenuta prije s ciljem da bi se njenim gledaocima ukazalo na jednu prostu činjenicu: BiH rađa uspješne ljude koje mi uspješno otjeramo iz države da budu uspješni u stranim zemljama, da tamo plaćaju poreze i doprinose, da tamo zapošljavaju Nijemce, Austrijance, Švicarce…

Nakon što smo ih uspješno protjerali iz zemlje i nakon što su postali uspješni u tuđim zemljama, BiH uspješno ne dozvoljava da ulože novac u svojoj domovini.

Ali, treba priznati i čestitati: BiH je uspješna bar u tome. I to je jedno od rijetkih područja u kojem smo uspješni. Da bi naš čovjek novac koji je mukotrpno zaradio u inostranstvu uložio u otvaranje fabrike u BiH, treba mu toliko papira da povadi po šalterima da se mora zapitati, jesu li ga oni iz opština dobro shvatili.

Znam jednog koji se nakon mjesec dana vratio na šalter i pitao ih: Ljudi, jeste li vi mene dobro razumjeli: ja sam došao da uložim dva miliona u pokretanje proizvodnog pogona, a vi ste mene poslali da skupljam papir ligu! Zašto je naša zemlja postala prepreka, a ne rješenje svojim građanima?

Zašto naša zemlja ne želi da se sposobni i uspješni vrate? Zašto u BiH samo nesposobni mogu biti uspješni? Zašto u BiH uspješno mogu živjeti samo oni koji žive od korupcije i zašto je ona postala zemlja u kojoj se dobro može živjeti od nerada, politikanstva i šuplje?

Zašto u BiH ne postoje institucije koje će okupiti naše uspješne poduzetnike i stručnjaje iz dijaspore i ponude im da budu servis da isti pokrenu u njoj poslove i zaposle naše ljude? Zar nama nisu potrebna nova radna mjesta koja bi otvorili ti ljudi, a nekima , jesu? Zašto smo se odrekli naših ljudi koji su dokazali da mogu uspjeti u zemljama gdje je konkurencija daleko veća?

Zašto ne postoji institucija u BiH koja će okupiti naše uspješne poduzetnike i stručnjake u dijaspori i ponuditi im da bude servis da pokrenu poslove ovdje i da zaposle naše ljude?? Jer realno, postoji opasnost da ostanemo i bez dijaspore.

Ova emisija svojevrstan je apel vlastima u BiH da odgovore na postavljena pitanja ( Osman Džiho urednik emisije „U tuđoj avliji“)