” Bosna nije izbor, ona je naša sudbina” – Dr. Advan Begović, savjetnik generalnog direktora “SIEMENS Mobility”

” Bosna nije izbor, ona je naša sudbina” – Dr. Advan Begović, savjetnik generalnog direktora “SIEMENS Mobility”

27 Januara, 2019 Off By dziho.ba

Dr. Advan Begović je samo jedan od onih mladih ljudi koji su u tuđoj avliji najprije obrazovanjem, a zatim upornim radom i trudom dosegnuli uspijeh o kojem pojedini samo mogu sanjati.

Advan je rođen u Banja Luci, a u tuđu avliju ga je sa porodicom ispratila nesreća ratnih dešavanja. Skrasili su se u Njemačkoj gdje je odrastao, završio fakultet mašinstva i ekonomije. U svom visokom obrazovanju i stručnoj nadogradnji nikada nije oklijevao, ulagao je mnogo u sebe i taj trud krunisao doktorskim  radom na Tehničkom Univerzitetu RWTH Aachen, univerzitetu koji u Njemačkim i svjetskim razmjerama predstavlja jednu od ikona tehnološkog napretka.

Kroz konsultantske i istraživačke angažmane radio je za klijente širom svijeta, između ostalog za Volkswagen, Daimler, Deutsche Post, DHL i mnoge druge. Svoje zadovoljstvo u radu kroz različite i po nekoliko milijardi vrijedne poslovne izazove, za sada je pronašao u njemačkoj multinacionaloj kompaniji „Siemens“ gdje obavlja ni manje ni više, nego dužnost savjetnika generalnog direktora u diviziji „Mobility“.

 

Fokus njegovog rada je na digitalizaciji i optimizaciji poslovanja.    Sa Advinom smo razgovarali o njegovom odrastanju, životnom putu, ostvarivanju njegovih životnih i poslovnih ciljeva, te koliko je bilo teško za jednu izbjeglicu iz BiH postati ono što je danas…